Dlaczego w Japonii owce są na diecie szparagowej, a łososie jedzą skórki z winogron? Tomasz Cegielski, wieloletni mieszkaniec Tokio, zabiera nas w podróż pełną smaków i zapachów! Odkrywa przed nami tajniki japońskiej gastronomii, pokazuje zarówno tanie knajpki z rāmenem, jak i ekskluzywne restauracje z tradycyjnym sushi. Spaceruje wąskimi alejkami pełnymi szyldów, lampionów i miejsc, gdzie stołują się okoliczni mieszkańcy. Wpada do yakiniku-ya, gdzie można samodzielnie przygotować na grillu japońską wołowinę wagyū oraz inne specjały. A to tylko początek! Z tej książki dowiesz się m.in: • Czy wołowina Kōbe to rzeczywiście najlepsze czerwone mięso w Japonii? • Co, gdzie i jak zamówić oraz ile to kosztuje? • Która potrawa jest bardziej śmiercionośna od fugu? • Czym się różni tempura od furai? • Czy najlepsze sushi znajdziemy w najdroższych restauracjach? • Co zjeść w Tokio, Osace czy Sapporo? Dlaczego w Japonii owce są na diecie szparagowej, a łososie jedzą skórki z winogron? Tomasz Cegielski, wieloletni mieszkaniec Tokio, zabiera nas w podróż pełną smaków i zapachów! Odkrywa przed nami tajniki japońskiej gastronomii, pokazuje zarówno tanie knajpki z rāmenem, jak i ekskluzywne restauracje z tradycyjnym sushi. Spaceruje wąskimi alejkami pełnymi szyldów, lampionów i miejsc, gdzie stołują się okoliczni mieszkańcy. Wpada do yakiniku-ya, gdzie można samodzielnie przygotować na grillu japońską wołowinę wagyū oraz inne specjały. A to tylko początek! Z tej książki dowiesz się m.in: • Czy wołowina Kōbe to rzeczywiście najlepsze czerwone mięso w Japonii? • Co, gdzie i jak zamówić oraz ile to kosztuje? • Która potrawa jest bardziej śmiercionośna od fugu? • Czym się różni tempura od furai? • Czy najlepsze sushi znajdziemy w najdroższych restauracjach? • Co zjeść w Tokio, Osace czy Sapporo? Dlaczego w Japonii owce są na diecie szparagowej, a łososie jedzą skórki z winogron? Tomasz Cegielski, wieloletni mieszkaniec Tokio, zabiera nas w podróż pełną smaków i zapachów! Odkrywa przed nami tajniki japońskiej gastronomii, pokazuje zarówno tanie knajpki z rāmenem, jak i ekskluzywne restauracje z tradycyjnym sushi. Spaceruje wąskimi alejkami pełnymi szyldów, lampionów i miejsc, gdzie stołują się okoliczni mieszkańcy. Wpada do yakiniku-ya, gdzie można samodzielnie przygotować na grillu japońską wołowinę wagyū oraz inne specjały. A to tylko początek! Z tej książki dowiesz się m.in: • Czy wołowina Kōbe to rzeczywiście najlepsze czerwone mięso w Japonii? • Co, gdzie i jak zamówić oraz ile to kosztuje? • Która potrawa jest bardziej śmiercionośna od fugu? • Czym się różni tempura od furai? • Czy najlepsze sushi znajdziemy w najdroższych restauracjach? • Co zjeść w Tokio, Osace czy Sapporo?
Dlaczego w Japonii owce są na diecie szparagowej, a łososie jedzą skórki z winogron?
Tomasz Cegielski, wieloletni mieszkaniec Tokio, zabiera nas w podróż pełną smaków i zapachów! Odkrywa przed nami tajniki japońskiej gastronomii, pokazuje zarówno tanie knajpki z rāmenem, jak i ekskluzywne restauracje z tradycyjnym sushi. Spaceruje wąskimi alejkami pełnymi szyldów, lampionów i miejsc, gdzie stołują się okoliczni mieszkańcy. Wpada do yakiniku-ya, gdzie można samodzielnie przygotować na grillu japońską wołowinę wagyū oraz inne specjały. A to tylko początek!
Z tej książki dowiesz się m.in:
• Czy wołowina Kōbe to rzeczywiście najlepsze czerwone mięso w Japonii?
• Co, gdzie i jak zamówić oraz ile to kosztuje?
• Która potrawa jest bardziej śmiercionośna od fugu?
• Czym się różni tempura od furai?
• Czy najlepsze sushi znajdziemy w najdroższych restauracjach?
• Co zjeść w Tokio, Osace czy Sapporo?