9788383174624Rzym i Watykan [Pascal Lajt]Rzym i Watykan [Pascal Lajt]Rzym i Watykan [Pascal Lajt]Rzym i Watykan [Pascal Lajt]Rzym i Watykan [Pascal Lajt]Rzym i Watykan [Pascal Lajt]Rzym i Watykan [Pascal Lajt]
Nowość

Rzym i Watykan [Pascal Lajt]

Kod produktu: LRzymiwatykan25ITAKA
Kod kreskowy: 9788383174624
Wydawnictwo:Wydawnictwo Pascal
Typ oprawy:miękka
Liczba stron:160
ISBN:978-83-8317-462-4
Premiera:2025-03-26
Rok wydania:2025
Cena:
36,99PLN
Ilość: szt.
Dostępność:duża

Rzym i Watykan Pascal Lajt
Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu!

  • Z czego słynie rzymska kuchnia?
  • Skąd płynie woda zasilająca słynną fontannę di Trevi?
  • Które święto obchodzi się w Rzymie najhuczniej?
  • Czy warto odwiedzić Ogrody Watykańskie?

 

Podczas podróży z Pascalem odkryjesz fascynujące zaułki Wiecznego Miasta!

Wbrew temu, co myślą niektórzy – Rzym to nie leniwa atmosfera włoskich miasteczek prowincji. Rzym to stolica kraju i siedziba rządu, Watykan, tysiące świątyń i muzeów, getto i starożytne budowle. Rzym to pędzące skutery, trąbiące auta, syreny karetek – hałas, chaos, strajki i wieczny pęd. Jednocześnie Rzym to wyjątkowe muzeum pod otwartym niebem, gdzie zachwycające place, kościoły, pałace i fontanny tworzą scenografię codziennego życia, gdzie włoska la dolce vita to espresso o każdej porze, aperitivo po pracy i kolacja wśród bliskich.

Barbara Kamińska
autorka bloga Planet Rome

 

Sezon na karczochy

Wśród warzyw sezonowych bez wątpienia króluje karczoch. Na rzymskich stołach pojawia się w okresie od Bożego Narodzenia do Wielkanocy. Właściwie przyrządzony sprawi, że nigdy nie zapomni się jego smaku i zawsze będzie się miało na niego ochotę. Warto go skosztować w wersji po żydowsku – smażonego (carciofo alla giudia) – i po rzymsku – gotowanego (carciofo alla romana).