9788381039123

Chalkidiki [Pascal Lajt]

Kod produktu: LChalkidiki22ITAKA
Kod kreskowy: 9788381039123
Wydawnictwo:Wydawnictwo Pascal
Typ oprawy:miękka
Liczba stron:156
ISBN:978-83-8103-912-3
Premiera:2022-05-18
Rok wydania:2022
Cena:
29,90PLN
Ilość: szt.
Dostępność:duża

Chalkidiki
Kraina magicznych plaż

  • Ile gatunków winogron rośnie na Chalkidiki?
  • Skąd Grecy biorą drzewka bożonarodzeniowe?
  • Gdzie jest balkon Chalkidiki?
  • 550 km piaszczystych plaż?

Podczas podróży z Pascalem zrozumiesz, że nie ma nic lepszego niż Chalkidiki!

Kolorowe ule stały się nieodłącznym elementem krajobrazu Chalkidiki. Blisko 6500 pszczelarzy co roku produkuje około 1910 ton najlepszego słodkiego smakołyku. Półwysep należy do największych producentów miodu w Unii Europejskiej. Prężnie działają spółdzielnie czy rodzinne firmy, które współpracują z władzami i branżą turystyczną, promując swoje produkty. Prawie każdy hotel serwuje miód podczas śniadań, a miejscowe cukiernie i piekarnie z dumą podkreślają, że stosują go w swoich wyrobach. Chętni mogą zabawić się w pszczelarza na jeden dzień, biorąc udział w specjalnie organizowanych warsztatach.

Marcin Pietrzyk,
przewodnik i autor bloga mojahellada.pl

 

Winiarstwo
na Chalkidiki odrodziło się dzięki Giannisowi Karrasowi, który w latach 60. XX w., przy współpracy z salonickim uniwersytetem, założył pierwszą ekologiczną winnicę. Dzięki jego działaniom wskrzeszono w Grecji legendarny szczep winogron Malagouzia. Te aromatyczne wina przebojem wkroczyły do restauracji i na domowe stoły.

Kupujący ten produkt kupili także:















Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Przechodzę dalej” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.












.
Przechodzę dalej