9788383174655Toskania. Florencja, Piza i Siena [Pascal Lajt]Toskania. Florencja, Piza i Siena [Pascal Lajt]Toskania. Florencja, Piza i Siena [Pascal Lajt]Toskania. Florencja, Piza i Siena [Pascal Lajt]Toskania. Florencja, Piza i Siena [Pascal Lajt]Toskania. Florencja, Piza i Siena [Pascal Lajt]Toskania. Florencja, Piza i Siena [Pascal Lajt]
Nowość

Toskania. Florencja, Piza i Siena [Pascal Lajt]

Kod produktu: LToskania25ITAKA
Kod kreskowy: 9788383174655
Wydawnictwo:Wydawnictwo Pascal
Typ oprawy:miękka
Liczba stron:160
ISBN:978-83-8317-465-5
Premiera:2025-03-26
Rok wydania:2025
Cena:
36,99PLN
Ilość: szt.
Dostępność:duża

Toskania. Florencja, Piza i Siena Pascal Lajt
Kraina winnic i cyprysowych alei

  • Czym toskański makaron pici różni się od spaghetti?
  • Który florencki plac jest najpiękniejszy?
  • Gdzie odbywa się L'Eroica – niezwykły kolarski wyścig?
  • Skąd pochodzi słynny biały marmur,
  • z którego powstał David Leonarda da Vinci?

 

Podczas podróży z Pascalem zachwycisz się toskańskimi pejzażami i skarbami włoskiego renesansu!

Dolina Val d’Orcia, której łagodne wzgórza pokryte są mozaiką złotych pól zbóż, zielonych winnic i srebrzystych gajów oliwnych, wydaje się wręcz nierealna. Stałym elementem jej pejzażu są cyprysowe aleje, wijące się wzdłuż dróg i wskazujące drogę do skarbów regionu, takich jak malownicze trasy w Monticchiello czy La Foce. Do najsłynniejszych widoków w Val d’Orcia należą prowadząca przez pola Droga Gladiatora, samotna kapliczka Madonna di Vitaleta oraz willa Podere Belvedere, której obraz w porannej mgle stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Toskanii.

Magdalena Ciach-Baklarz
autorka bloga Italia poza szlakiem

 

Ribollita

Słynna toskańska ribollita to zupa wywodząca się z biednej kuchni chłopskiej, w której nie marnowano resztek warzyw czy chleba. Jej podstawą jest biała fasola. Wszystkie składniki najpierw dusi się w oliwie, a następnie gotuje, tworząc prostą i pożywną potrawę. Ribollita jest najlepsza na drugi dzień – wtedy smaki się przegryzają, a danie doskonale rozgrzewa i syci.