9788383174648 (1)Sycylia [Pascal Lajt] (2)Sycylia [Pascal Lajt] (3)Sycylia [Pascal Lajt] (4)Sycylia [Pascal Lajt] (5)Sycylia [Pascal Lajt] (6)Sycylia [Pascal Lajt] (7)Sycylia [Pascal Lajt] (8)
Nowość

Sycylia [Pascal Lajt]

Kod produktu: LSycylia25ITAKA
Kod kreskowy: 9788383174648
Wydawnictwo:Wydawnictwo Pascal
Typ oprawy:miękka
Liczba stron:160
ISBN:978-83-8317-464-8
Premiera:2025-07-30
Rok wydania:2025
Cena:
36,99PLN
szt.
Dostępność:duża

Sycylia

Wyspa słońca, granity i czerwonych pomarańczy

 

- Co wyróżnia sycylijską pizzę?

- Które święto na Sycylii obchodzi się najhuczniej?

- Gdzie w Palermo spróbować najlepszego street foodu?

- Którą trasą wejść na Etnę?

 

Podczas podróży z Pascalem odwiedzisz najpiękniejsze plaże Sycylii!

 

Sycylia to raj kąpieli morskich, wodnych i podwodnych wypraw, spacerów i odpoczynku na szerokich plażach. Sycylia to także kolebka nauki, kultury, sztuki i literatury. Od tętniącego życiem Palermo przez starożytne Syrakuzy, malowniczą Taorminę z widokiem na Etnę po antyczne Agrigento i pełną uroku Katanię – Sycylia urzeka, fascynuje i przyciąga niepowtarzalnym klimatem, atmosferą i oryginalną kuchnią.

Dominika Friedrich

autorka bloga @sycyliabocznymidrogami

 

Sycylijska granita

Na terenie Włoch granita jest robiona z pokruszonego lodu z syropem, natomiast na Sycylii wytwarzana mieszanka utrzymuje się w konsystencji półpłynnego kremu, czymś pomiędzy musem i lodami. Możliwości smakowe są nieskończone: kawowa, cytrynowa, truskawkowa, pistacjowa, migdałowa, morwowa, figowa, melonowa, arbuzowa, brzoskwiniowa z winem malvasia...