Sycylia. Słońce, chaos i czerwone pomarańcze
Bestseller

Sycylia. Słońce, chaos i czerwone pomarańcze

Kod produktu: projekt-kSycylia.Słońce23
Kod kreskowy: projekt-9788383171999
Wydawnictwo:Wydawnictwo Pascal
Typ oprawy:miękka
Liczba stron:320
ISBN:978-83-8317-199-9
Premiera:2023-10-11
Rok wydania:2023
Wybierz:
Już od:
Cena:
59,99PLN
Ilość: szt.
  • Skąd podziwiać najpiękniejsze zachody słońca?
  • Dlaczego na Sycylii nie zamawiać carbonary?
  • Kim jest królowa Katanii?

Sycylia – wyspa kontrastów, zawieszona pomiędzy Europą a Afryką, pomiędzy Wschodem a Zachodem, pomiędzy nowoczesnością a tradycją. Tu można pospacerować po uroczych uliczkach barokowych miasteczek takich jak Noto czy Ragusa, zachwycić się spektakularnymi widokami z Taorminy czy wspiąć się na mammę Etnę.

Tu kwitną egzotyczne opuncje i migdałowce, a w powietrzu unosi się zapach świeżych ziół i bujnych kwiatów. Tu codzienne życie płynie niespiesznie, a wśród gwaru targowisk i wszechobecnego sycylijskiego temperamentu nikt nie patrzy na zegarek. Tu każdy posiłek jest celebracją, a sycylijska pasta al forno, arancini i pistacjowe cannoli potrafią zauroczyć nawet wybrednych smakoszy.

 

Sycylia jest jak jeden mały kontynent, w którym lista miejsc do zobaczenia i doświadczenia nigdy się nie kończy. I choć może nas kusić, żeby odhaczyć wszystkie najważniejsze zabytki podczas tygodniowego urlopu, to nie na tym polega zwiedzanie wyspy. Ją trzeba chłonąć wszystkimi zmysłami. Obserwować ludzi, naturę i zwyczaje. Zboczyć z typowo turystycznego szlaku. Podjechać do mniej znanego miasteczka i zachwycić się zwykłą codziennością. Zjeść topniejące w mgnieniu oka super słodkie lody w bułce, wpatrując się w zlewający się ze sobą błękit nieba i morza, lub dołączyć do pochodu mieszkańców z okazji święta lokalnego patrona, obserwując tradycje, których znaczenie nie zatarło się mimo upływu wielu wieków.

 Anna Dudar

 

Anna Dudar – podróżniczka, która mieszkała do tej pory w Katanii, Palermo, Florencji i Madrycie. Dusza śródziemnomorska. Uzależniona od włoskiej pizzy, makaronu i kremu pistacjowego. Kocha rozmawiać z ludźmi, dobrze odnajduje się w chaosie i nie umie żyć bez muzyki. Autorka bloga Pizza Girl Patrol i kulinarnych przewodników po Sycylii.

Instagram: @pizzagirl.patrol

Kupujący ten produkt kupili także:















Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Przechodzę dalej” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.












.
Przechodzę dalej