Santorini
Wyspa niezapomnianych zachodów słońca
Podczas podróży z Pascalem staniesz oko w oko z wulkanem!
Ziemia na Santorini jest urodzajna; uprawia się tu głównie favę (groch), pomidory i winorośl rosnącą na obszarze około 1500 ha, z czego prawie połowa w okolicy miejscowości Oia. Santorini to raj dla degustatorów wina. Co ciekawe, tutejsza winorośl ma charakter płożący – jej pędy nie pną się ku górze, lecz rosną blisko ziemi. Wyspa jest znana z odmiany assyrtiko, której krzewy są odporne na upały. Vinsanto to jedno z najbardziej znanych i polecanych win, a wizyta w winnicy i degustacja to obowiązkowy punkt programu wycieczki na Santorini.
Konstancja Szutta-Theodoropoulou,
autorka bloga kochajacgrecje.pl
Większość domów ma półkoliste dachy, co bardzo dobrze wpływa na obieg powietrza. Tradycja takiego budownictwa przetrwała do dziś, mimo że obecnie większość mieszkańców wyspy korzysta z klimatyzacji. Krajobraz jest tu pod ścisłą ochroną – zakazano umieszczania na zewnątrz jakichkolwiek oznak nowoczesności.