projekt-9788383174426 (1)

Nóż w pinocie, czyli jak dobierać wino do potraw, a potrawy do wina

Kod produktu: projekt-kNozwpinocie25
Kod kreskowy: projekt-9788383174426
Wydawnictwo:Wydawnictwo Pascal
Typ oprawy:twarda
Liczba stron:272
ISBN:978-83-8317-442-6
Premiera:2025-09-10
Rok wydania:2025
Wybierz:
Już od:
Cena:
69,99PLN
szt.

Jakie wino wybrać do steków, a co do szparagów, gołąbków, wegeburgera czy okonia?

Żyjemy w szczęśliwej epoce powszechnej dostępności win z każdego niemal zakątku globu. Nie inaczej jest z kuchnią – pizza, curry, kimchi, burger, boeuf bourgignon, sushi albo wiener schnitzel, ryby z drugiego końca kontynentu i warzywa z ekologicznej uprawy pod miastem – wszystko to mamy w zasięgu ręki. Takie bogactwo daje możliwość niezliczonych kombinacji, gdy przychodzi do wybrania wina do potrawy, albo na odwrót – dania do butelki, którą akurat dzisiaj bardzo chcemy otworzyć.

Często najpierw wybieram na kolację wino, a dopiero potem zastanawiam się, co do niego ugotować.

W Nożu w pinocie znajdziecie wykaz około 250 odmian i rodzajów win wraz z pasującymi do nich daniami. I setki konkretnych podpowiedzi: co podać do pizzy, ryb, kuchni wegetariańskiej, sałat czy deserów. Przedstawiam najlepsze pary wina z klasykami kuchni polskiej oraz zaskakujące połączenia, jakie wykreowali znani sommelierzy. A na deser: historie menu z całego świata, których miałem przyjemność doświadczyć.

 

Tomasz Prange-Barczyński

Kupujący ten produkt kupili także: