9788383174617Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula [Pascal Lajt]Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula [Pascal Lajt]Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula [Pascal Lajt]Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula [Pascal Lajt]Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula [Pascal Lajt]Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula [Pascal Lajt]
Nowość

Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula [Pascal Lajt]

Kod produktu: LChorwacjapolwysep25ITAKA
Kod kreskowy: 9788383174617
Wydawnictwo:Wydawnictwo Pascal
Typ oprawy:miękka
Liczba stron:160
ISBN:978-83-8317-461-7
Premiera:2025-03-26
Rok wydania:2025

Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula
Winnice, malownicze zatoki i tradycyjna kuchnia

  • W którym mieście urodził się Marco Polo?
  • Gdzie znajdziesz najlepsze ostrygi?
  • Które wina są najsmaczniejsze?
  • Na której wyspie mieszkała Kalipso?

 

Podczas podróży z Pascalem odwiedzisz najlepsze winnice i spróbujesz czarnego risotto!

Choć Chorwacja kojarzy się z tłumami, to można jeszcze znaleźć miejsca, gdzie nie dociera wielu turystów, a życie miejscowych toczy się swoim rytmem. Tak jest w przypadku półwyspu Pelješac i wyspy Korčuli – to idealne kierunki na poznawanie tutejszych winnic, w których można spotkać miejscowych winiarzy, odwiedzić ich piwniczki czy uczestniczyć z mieszkańcami w degustacjach, poznając kultywowane w regionie tradycje winiarskie. Nie brakuje też niezadeptanych, górskich ścieżek i niezatłoczonych plaż.

Aleksandra Zagórska-Chabros
autorka bloga Bałkany według Rudej

 

Kraina winnic

Półwysep Pelješac winami stoi. Jednym z ważniejszych regionów jest Dingač. Czerwone wino Dingač produkowane jest ze szczepu plavac mali. To z okolic Potomje charakteryzuje się bardzo wyrazistym, mocnym smakiem oraz wyczuwalnymi owocowymi nutami. Koneserzy mogą też odnaleźć nuty czarnego pieprzu czy goździków. Winorośle uprawia się tu w wyjątkowo trudnych warunkach, dlatego przy zbiorach wykorzystywano osły, które stały się symbolem regionu.