Sycylia (Pascal lajt)

9788381035989
Premiera:2021-06-02
ISBN:978-83-8103-598-9
Liczba stron:156
Format:115x190
Typ oprawy:miękka
Tagi:podróże
Rok Wydania:2021
Cena:26.90PLN
Dostępność:duża

Sycylia (Pascal lajt)

Sycylia

Skąd się wzięły czarne plaże?

Jak przygotować się do wycieczki na Etnę?

Co zjeść w locie?

Jak uratować żółwia?

Na mapie gastronomicznej Sycylii street food zajmuje szczególne miejsce. Wpisuje się w tradycję regionu, będąc alternatywą dla długich posiłków zarówno dla mieszkańców, jak i turystów odwiedzających tę część Włoch. Warto tu skorzystać z bogatej oferty pranzetti volanti (posiłków w locie) i stołować się na ulicy, w licznych rosticceriach, lokalach przy kioskach czy w smażalniach.

Il cibo nelle mani to jedzenie na wynos w doskonałym wydaniu i wybornej oprawie. Wizytówką sycylijskiego street foodu jest pane con panele. Panelle to tradycyjne palermitańskie placuszki z mąki z ciecierzycy, smażone na oczach klientów, które można włożyć do świeżej bułki posypanej sezamem. W ofercie nie brakuje oczywiście najróżniejszych odmian pizzy oraz innych przysmaków serwowanych na zimno i ciepło o każdej porze dnia i nocy.

Dominika Friedrich, autorka przewodnika oraz bloga Sycylia bocznymi drogami

Klienci kupili również:

Mapa strony Polityka prywatności Chcesz wyrazić swoją opinię? Napisz do nas | Masz problem?  Skontaktuj się                                                              |