Smakując Grecję

9788376425450
Premiera:2015-06-17
ISBN:978-83-7642-545-0
Tytuł oryginalny:HONEY, OLIVE, OCTOPUS: ADVENTURES AT THE GREEK TABLE
Liczba stron:320
Format:130x200
Typ oprawy:miękka-klejona
Typ Asortymentu:Książka
Cena promocyjna:27.68PLN
Stara cena:36.90PLN
Oszczędzasz 9.22PLN (25%)

Smakując Grecję

Christopher Bakken wyrusza w podróż życia, podczas której zgłębia sekrety jednej z najbardziej niedocenianych europejskich kuchni. W towarzystwie brata i przyjaciół przemierza Grecję w poszukiwaniu najsmaczniejszych lokalnych specjałów. Zbiera oliwki na Tasos, piecze chleb na Krecie, a na Kithirze odkrywa miód tymiankowy.

Smakując Grecję to przepiękna opowieść o ośmiu elementach greckiego stołu: oliwkach, rybach, chlebie, fasoli, mięsie, winie, serze i miodzie.

Rozpocznij swoją wielką grecką przygodę. Odkryj nowe smaki i odwiedź magiczne miejsca. Przyrządź grecką ucztę we własnej kuchni. Poznaj tajniki wytwarzania takich przysmaków jak ravioli z jagnięciną, grillowana ośmiornica i kotleciki z ciecierzycy. Gotując, śmiej się, tańcz i ciesz się życiem.

 

Wiele butelek wina zostało już od­korkowanych, karafki z tsipouro się opróżniają, a wszyscy palą papierosy i tańczą. Tasos włączył głośną muzykę. Wszyscy pragniemy kefi, czyli czegoś, co przypomina rozbawienie albo wesoły nastrój. Kefi oznacza ten moment, kiedy atmosfera na przyjęciu staje się ekstatyczna, a odczu­cia poszczególnych osób połączą się z euforią całej grupy. Dostrzegasz pojawienie się kefi, gdy ktoś spontanicznie zaczyna tańczyć zeibekiko, improwizowaną solówkę, mającą tyle samo wspólnego z tańcem, co z lataniem. Jeśli tego nie czujesz, nie tańczysz. George Kalt­sas rusza w tany jako pierwszy, a my padamy na kolana w kręgu wokół niego, klaszcząc i zachęcając go do tańca. Później wyciąga mnie na środek, a ja wlałem już w siebie wystarczająco dużo alkoholu, żeby zignorować dystans oraz zawstydzenie, i swobodnie podryguję w rytm muzyki.

Pasta z natki pietruszki

Maintanosalata

8 szklanek czerstwego chleba bez skórki, pokrojonego w kostkę

2 duże wiązki natki pietruszki bez grubszych łodyżek

2 małe czerwone cebule, pokrojone w ćwiartki

3 ząbki czosnku

2 łyżki stołowe octu winnego

sok z 1 cytryny

sól i pieprz

1 szklanki oliwy z oliwek extra virgin plus trochę do podania

 

Namocz chleb w ciepłej wodzie przez 10 minut, następnie osącz i odciśnij większość wody. Włóż do misy blen­dera pietruszkę, czerwone cebule i czosnek i posiekaj je drobno, po czym powoli wrzucaj chleb i miksuj na jednolitą masę. Dodaj ocet, sok z cytryny, dużą szczyptę soli i mielonego pieprzu. Na wolnych obrotach stopniowo wlewaj oliwę, by rozrzedzić pastę. Podawaj na małych talerzykach, polaną dobrą oliwą.

Mapa strony Polityka prywatności Chcesz wyrazić swoją opinię? Napisz do nas | Masz problem?  Skontaktuj się                                                              |